СУ "Иван Вазов" Мездра
16 ноември 2018 Участие на ученици във военно обучение във Враца
текст: МО Чужди езици

ОБРАТНО

             Учениците от деветите и десетите класове на училището посетиха 10-ти механизиран батальон- Враца. По традиция с поредица от мероприятия Сухопътните войски отбелязват 133-годишнината от Сръбско-българската война и честват своя боен празник – 19 ноември.

            Беше проведена лекция, която всички присъстващи изслушаха с внимание и интерес. Учениците разгледаха снимки от военна мисия от Афганистан.

            След встъпителната презентация, учениците имаха възможност да се запознаят със специално обособените учебни центрове на строевия плац. Всеки ученик разгледа оръжието и техниката на въоръжение в Бригадното командване. Интерес предизвикаха позиционираните танкове, камиони, специалното облекло и др. Любезните домакини предоставиха топъл чай от Подвижната полева кухня.

            Датата 19 ноември е определена за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 г. и Заповед № 3478 на министъра на отбраната от 1992 г. По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 г. Впоследствие с победата в Сръбско-българската война е защитен актът на Съединението между Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее обединен и свободен.

Сайт на Сухопътни войски http://landforce.armf.bg/

ОБРАТНО