СУ "Иван Вазов" Мездра
05 ноември 2018 Ученици участваха в надпреварата под надслов "Засаждаме бъдеще"
текст: МО Чужди езици

ОБРАТНО

Учениците от 9 б клас на СУ „Иван Вазов“ изпратиха своя снимка, с която участваха в инициативата под надслов "Засаждаме бъдеще". Организаторите взеха решение всички участници- 308 детски групи от цялата страна да засадят същински малки горички тази есен и да получат дръвчета за засаждане и комплекти за отглеждане на собствени дървета.  Играта се организира от Gorata.bg и DAIKIN.

Всяко детско заведение от печелившите ще получи своята малка „гора“ в две части: едната ще се състои от 20 дръвчета, които са готови за засаждане веднага, а втората – от 30 пакета за отглеждане на собствено дърво.

В началото на месец октомври в Мездра се получиха комплектите за отглеждане на собствено дърво. Те включват 30 бр. саксии с подложки; 75 бр. жълъди от цер; 30 бр. етикети за саксии и 20 литра почва. Учениците от 9б клас засадиха саксиите и с нетърпение очакват поникването на дърветата.  

Организаторите изпратиха и интересна информация за изпратените дървесни видове.

Жълъдите са от цер. Церът (Quercus cerris) е широколистно листопадно дърво със силно развита коренова система, която прониква дълбоко в земята. Церът е сравнително непретенциозен към условията на средата, като издържа и на високи, и на ниски температури. Достига до 30 - 35 метра височина. Живее 600 - 700 години. Расте на разнообразни почви. Той е топло и студоустойчив, светлолюбив. Издържа сравнително добре на замърсения въздух. Силно издръжлив на изсушаване. Плодът на цера се нарича жълъд.

Източник: http://www.gorata.bg

ОБРАТНО